Hjelpemidler for å skrive litteraturlister

Det kan være krevende å skrive litteraturlister manuelt, og det er fort gjort å gjøre feil med tegnsetting og skrift. En rekke programmer for PC og Mac kan hjelpe deg med å lage litteraturlister.

EndNote

EndNote er lisensiert programvare som du kan benytte som student eller er ansatt på HSN. Programmet bruker du sammen med Word for å sette inn referanser og litteraturliste i tekstdokumentet. Dersom du senere skulle bestemme deg for å bytte til Zotero eller andre referansehåndteringsverktøy, kan du enkelt få med deg referansene fra EndNote.

Biblioteket kan gi veiledning i bruk av EndNote.

Biblioteket har fyldige hjelpesider om EndNote

Zotero

Zotero er et gratis alternativ til EndNote som du kan bruke både under og etter studier. Du samler kildene fra nettsider og databaser og kan bruke de samme referansene i Word når du skriver. Programmet hjelper deg med å lage korrekt henvisning teksten, samt litteraturliste i dokumentet ditt. Zotero er også en god måte å samle info om lest litteratur og organisere kilder i grupper, med emneord og notater etter behov, gjenfinne metadata fra PDF-filer og ISBN numre og lagre annoteringer med Zotfile plugin fra fulltekst.  Zotero synkroniseres mot nettet slik at du har referansene dine tilgjengelige der du ønsker. Du kan eksportere EndNote-biblioteket ditt til Zotero.

Har du spørsmål om Zotero kan du stille dem til Alexandr Belov

Programmet laster du ned på www.Zotero.org

For å fange bibliografisk info om kilder direkte fra nettet må man også laste ned utvidelser for nettleserne. Gjelder Firefox, Chrome eller Opera.

Veiledning i bruk av Zotero (Universitetet i Agder)

Word

Word 2007 og nyere versjoner har innebygd referanse-/litteraturlistefunksjon. Denne funksjonen kan brukes på mindre oppgaver, men har ikke like mange muligheter som EndNote eller Zotero. Dersom du senere skulle bestemme deg for å bruke EndNote i stedet kan du eksportere referansene dine dit. Biblioteket gir ikke veiledning i bruk av referansefunksjonen i Word.

På Microsofts sider finner du en enkel forklaring på hvordan du bruker bibliografifunksjonen.