Kom i gang med studiene – her er tipsene

Bilde av Sine-Sara Astad foran en ryddig arbeidspult - klar for å ta notater fra digital forelesning
Masterstudent Sine-Sara Astad har gode råd til deg som skal i gang med digitale forelesinger.

Det lønner seg å komme raskt i gang med studiene. Vi har samlet tips til deg fra studentmentor, studieveileder og psykolog.

Nå har studiene på Universitetet i Sørøst-Norge kommet godt i gang med forelesninger. Det kan være smart å henge med fra start. Å komme i gang vil gi deg en god følelse av mestring.

Det har positiv effekt på selvoppfatningen din at du faktisk er i gang med studiene. Når du starter tidlig, hoper oppgavene seg mindre opp og du blir mindre stresset.

Når du er i gang, har du god grunn til å belønne deg selv med å gjøre helt andre ting som gir deg godfølelse. Og det med verdens beste samvittighet.   

Her er gode råd til deg om hvordan komme raskt i gang med hverdagen som student.

LES OGSÅ: Fra universitet til videregående

Råd fra student og studentmentor

Sine-Sara Astad er masterstudent. Hun har vært studentmentor og jobbet med å organisere studentmentorordningen til universitetet. Hun har følgende gode råd ved semesterstart:

  • Begynn tidlig. Husker du forrige eksamensperiode, når du skulle ønske du hadde en uke ekstra til å lese? Begynner du tidlig, får du tid til å bearbeide stoffet. Da forstår du mer, og jo mer du forstår, jo morsommere og mer interessant blir faget.
  • Ta gode notater og flett de sammen. Ta notater når du er på forelesning og når du leser. Flett notatene sammen og lag et manus du kan bruke til repetisjon før eksamen. Disse notatene er gull verdt! Husk at notater kan tas som tankekart, enkeltord, setninger eller tegninger. 
  • Jobb sammen. Spør foreleser om det er et studentmentoropplegg i emnet du tar  og meld deg på. Det er mye lettere å bli motivert til å jobbe når du gjør det sammen med noen – selv om det er digitalt.

Digitale råd

Sine-Sara har jobbet som OLA, en Online Learning Assistent og har flere gode råd til deg som følger forelesninger digitalt:

  • Gjør klart et ryddig hjørne Bilde av en ryddig arbeidspultsom du kan bruke som hjemmekontor. Det er lett å la seg distrahere av rot og små ting når man skal jobbe hjemme. 
  • Vær fokusert når du har digital forelesning. Hold hendene vekk fra smarttelefon og sosiale medier. Ta notater mens du lytter. Er du fortsatt ukonsentrert, kan det faktisk hjelpe å strikke noe uten mønster mens du hører godt etter. 
  • Del opp arbeidsmengden i små porsjoner. Skal du se over en powerpoint på 100 slides? Bruk fem minutter på å lage en rask disposisjon over ulike emner i powerpointen. Stryk ut ett og ett emne mens du går igjennom presentasjonen. Da får du lettere mestringsfølelse. Det hjelper på motivasjonen at du føler fremgang. 

LES OGSÅ: Slik lærer du pensum best

Råd fra studieveileder

Sølvi Skaar Eriksen jobber som studieveileder ved Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag ved campus Kongsberg. Hun har følgende gode råd ved semesterstart:

  • Sett deg inn i timeplanen i TimeEdit og lag din egen timeplan der du legger til tid for lesingen din. En enkel struktur/plan kan hjelpe deg i en travel studiehverdag.
  • Du lærer mye av å jobbe sammen. Kan du samarbeide med noen på fritiden, for eksempel medstudenter eller studentmentor? Sjekk om noen emner er knyttet til en studentmentorordning du kan melde deg på.
  • Ikke nøl med å ta kontakt! Hvis ikke studieprogresjonen går på skinner, husk at tidlig kommunikasjon med din studieveileder aldri kan bli feil.
  • Husk å semesterregistrere deg før 1. september.

Bilde av Sølvi Skaar Eriksen foran kontorvinduet

 

LES OGSÅ:  Hva kan en studieveileder brukes til, (min.usn.no, innlogging)

Råd fra psykolog

Kristin Maute er psykolog og avdelingsleder for helsetjenesten ved Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge. Hun har gode råd til deg som har en tendens til å utsette ting.

  • Kom i gang og stol på deg selv. Når du først har startet, går det ofte lettere enn du fryktet og gir en god mestringsfølelse.
  • Ikke utsett ting. Å utsette er ofte en impulsiv handling. Vær bevisst på at du skal bruke «de langsomme egenskapene» som tålmodighet og utholdenhet når du studerer. Det kan gjøre det lettere å holde ut.
  • Lag en realistisk plan for dagen. Hvor skal du sitte, hva skal du lese og hvor lenge skal du lese. Belønn deg selv med å gjøre noe du liker når du har gjennomført.
  • Fjern distraksjoner. Oftest fristelsene på sosiale medier. Det er kjedelig, men smart. 
  • Hjernen trenger bevegelse. Mye forskning støtter opp om at fysisk aktivitet gir god effekt på den akademiske hjernen. Gå en tur eller dans deg andpusten etter yndlingssangen på hybelen. Snakk med deg selv om faget mens du beveger deg.

Bilde av psykolog Kristin Maute foran Drammenselva

 

LES OGSÅ: Flere råd fra psykolog Kristin Maute finner du her.