Du legger inn og registrerer forskningsdataene dine selv. Her finner du svar på de vanligste spørsmålene om RDA og lenker til brukerveiledninger.
OBS! Tilhører dataene du skal arkivere en publikasjon registrert i Cristin, bør du etter arkivering oppdatere Cristinpublikasjonen med URL til datasettet i feltet "data".
Ofte stilte spørsmål
- Gå til https://usn.figshare.com/ og «Log in» øverst til høyre.
- Logg inn med Feide.
- Du vil automatisk bli tilordnet ditt fakultet og institutt
- Når du har logget inn kommer du til en side hvor du kan lage en ny post ved å klikke på linken «Create new item».
- Du kommer inn i et registeringsskjema og fyller ut feltene så fullstendig som mulig. Det er disse metadatene som avgjør hvor lett det blir å finne igjen dine forskningsdata og hvordan andre forskere kan vurdere om dataene er interessante for dem. Det hører hjelpetekster med til hvert felt.
- «Categories». Kanskje du ikke finner eksakt det emne eller den kategorien du mener dine data passer inn i. Se om du kan finne en overordnet kategori eller bruk feltet for emneord eller beskrivelse.
- «Licence». Her velger du den lisensen du vil publisere dine data under.
Datasettet blir tildelt en Digital Object Identifier (DOI) fra Figshare. En DOI er en unik identifikator som gjør at dataene dine alltid er mulig å finne på nettet når de er publisert.
Alle brukere får tildelt 10 GB personlig lagringsplass. Ta kontakt via lenke i Figshare hvis du trenger mer.
USNs policy of retningslinjer for Open Access sier at dataene skal være åpent tilgjengelig, dersom det er mulig. I noen tilfeller er det nødvendig å sette embargo på dataene i en periode. Det er fullt mulig i Figshare.
Alle data lagres i minimum 10 år.
Ja, velg «Save changes» uten å krysse av for «Publish». Da kan du publisere når du har redigert ferdig.
Dataene blir liggende på Figshare og kan lastes ned og brukes av andre. Du blir sitert hvis noen andre bruker dine data.
Opprett et prosjekt hvis du ønsker å samle datafilene i et prosjekt du jobber i.
Prosjekter i USN RDA kan være individuelle eller gruppeprosjekt. Du kan invitere inn andre forskere i begge typer prosjekter. Alle inviterte forskere kan legge inn datafiler i prosjektet.
Opprett en samling hvis du ønsker å sammenstille data under et emne.
Du kan både legge til dine egne private data og åpne data du finner fra Figshares arkiver.
Samlinger er kun for en person og du kan ikke invitere inn andre forskere.
I tillegg til å registrere metadata i Figshare, fyller du ut en såkalt Readme-fil. Dette er en fil som forklarer innholdet i datasettet og som lastes opp sammen med datafilene. Formatet bør helst være en .txt-fil, men andre formater er også mulig.
I Readme-filen legger du inn dine kontaktopplysninger og relevante opplysninger om dataene dine: f.eks format, standardar, koder eller hvilke program som brukes for å åpne filene. Vi har laget en mal slik at alt du trenger å gjøre er å fylle ut de feltene du mener er relevante. Stryk de feltene du ikke trenger.