en Meny close

Publisering

Her finner du informasjon om åpen tilgang, tidsskrifter og publiseringsfondet ved USN.

Publisering

Hvor man velger å publisere er ofte avgjørende for om forskningen blir oppdaget, lest og forhåpentligvis sitert. Det er mange hensyn å ta, som språk, sjanger, målgruppe og open access. 

OBS! Forskerstøttessidene er bygget om med tanke på overgang til nytt nasjonalt vitenarkiv (NVA). Overgangen er utsatt til over sommeren, og derfor vil ikke all informasjonen på disse sidene være korrekt før systemet er tatt i bruk. Les mer om overgangen til NVA her

Publisering

Velg en av kategoriene nedenfor

Hvor skal du publisere? Forfatteradresse Opphavsrett Synliggjør din forskning
Tre veier til åpen tilgang

Illustrasjon som viser tre veier til åpen tilgang

Publiser i åpne tidsskrifter eller åpne publiseringsplattformer
  • Publiser i åpne tidsskrifter for å gjøre dine publikasjoner tilgjengelig for alle som kan ha en interesse av den.
  • Du kan publisere åpent enten ved at forskningsresultater publiseres i åpne tidsskrifter, eller ved at forskningsarbeider lastes opp og gjøres tilgjengelig i åpne vitenarkiv.
  • I kanalregistret kan du se om et tidsskrift eller et forlag tillater åpen publisering. Åpne publiseringskanaler er merket med "Indeksert i DOAJ" og "Indeksert i Sherpa Romeo".
Publiser i tidsskrift som USN har avtale om åpen publisering med
Publiser i et abonnementsbasert tidsskrift, og egenarkiver en versjon av artikkelen i et åpent vitenarkiv (NVA)

Rettighetspolitikken, også kjent som Rights Retention Strategy (RRS) ved USN sørger for at du kan egenarkivere artikler fra ikke-åpne tidsskrifter i vitenarkivet.

Foreslå ny publiseringskanal

Har du, eller kommer du til å publisere vitenskapelig, må du sjekke om forlaget eller tidsskriftet er med på listene over godkjente vitenskapelige publiseringskanaler. Er ikke forlaget/tidsskriftet med på listene, må du melde det inn for vurdering. På kanalregisteret sine sider kan du lese mer om hvordan du går frem.

Publiseringsfondet

Publiseringsfondet gir støtte til dekning av publiseringsavgift for fagfellevurderte artikler i "gull" Open Access-tidsskrifter. Fondet kan også gi støtte til åpen publisering av bøker og bokkapitler.

Unngå røvertidsskrifter og falske konferanser

Det er viktig å unngå røvertidsskrifter og falske konferanser for å beskytte din faglige integritet og forskningskvalitet. Du kan lese mer om hvordan du kan identifisere (u)seriøse publikasjoner i Kanalregisteret og få nyttige tips på Think. Check. Submit. og PhD on Track.

Forfatteradresse
Adressering og korrekt institusjonsadresse
  • Universitetet i Sørøst-Norge  (norsk eller engelsk) skal oppgis som forfatteradresse. Det er ikke nok å kun oppgi navn på institutt eller forskningssenter.
  • Institusjonens navn må være oppgitt som forfatteradresse  i selve publikasjonen  for at institusjonstilknytningen skal kunne registreres i den tilhørende posten i NVA.
  • Se Veiledende retningslinjer for kreditering av vitenskapelige publikasjoner til institusjoner (anbefalt av UHR, 2011)
    • En institusjon skal oppgis som adresse i en publikasjon dersom den har gitt et nødvendig og vesentlig bidrag til eller grunnlag for en forfatters medvirkning til det publiserte arbeidet.
    • Samme forfatter skal oppgi også andre institusjoners adresser dersom disse i hvert enkelt tilfelle også tilfredsstiller kravet i punkt 1. 
    • Et tilsettingsforhold eller et veiledningskrav kan regnes som grunnlag for kreditering av en institusjon, hvis kravet i punkt 1 er innfridd.
Korresponderende forfatter
  • Korresponderende forfatter er den av forfatterne som er ansvarlig for innsendelse og oppfølging av artikkelen gjennom publiseringsprosessen.
  • Korresponderende forfatter kan søke støtte til publisering via USNs publiseringsfond.
    • Sentrale kriterier for å få økonomisk støtte:
      • Korresponderende forfatter må ha tilhørighet ved Universitetet i Sørøst-Norge gjennom tilsetting eller som student.
      • Forfatteren skal kreditere USN i artikkelen.
      • Søknad om støtte sendes på eget søknadsskjema til publiseringsfond@usn.no.
ORCID
  • ORCID er en unik forsker-ID. Den brukers ved innsending av publikasjoner for å lett kunne identifisere forskningsresultatene dine.
  • ORCID er internasjonal og du bruker den gjennom hele din forskningskarrierere.
  • Les mer om ORCID og hvordan du oppretter det under Synliggjør din forskning.
Opphavsrett

Creative Commons-lisenser er et opphavsrettslig verktøy for å dele forskningen din med åpen tilgang. CC-lisensene gir en enkel, standardisert måte å dele din forskning, på dine vilkår. Med en CC-lisens ivaretar du din opphavsrett, samtidig som at du gir klare vilkår for hvordan ditt verk kan gjenbrukes.

 

Du kan lese mer om CC-lisenser på sidene til Openscience.no eller på sidene til Creativecommons.org.

 

Lurer du på hvilken lisens du skal velge? Ved hjelp av Creative Commons sin lisensvelger, kan du se hvilken lisens som passer best for forskningen din. 

Synliggjør din forskning

Hold informasjon om deg, forskningen din og prosjektene dine oppdatert. Selv om forskningen din er av høy kvalitet, blir den ikke lest dersom andre ikke finner og får tilgang til den. Synlighet er derfor avgjørende.

NVA (Nasjonalt vitenarkiv)

Informasjon fra NVA bidrar til synlighet flere steder.

Publikasjoner på din ansattprofil

Logg inn på min.usn og klikk på "Min profil" for å oppdatere din ansattprofil til å hente inn dine forskningsresultater automatisk fra NVA.

Publikasjonslister for forskergrupper eller prosjekt du er deltaker i
  • Du kan knytte ditt forskningsresultat til en forskergruppe i NVA. Det gjør du ved å søke opp forskningsgruppa når du registrerer artikkelen. Alternativt kan du i etterkant gjøre dette ved å gå til "Min side" og "Resultatregistreringer". Klikk på redigeringsblyanten for det resultatet du vil koble til prosjektet/forskergruppa.
  • Full veiledning finner du på Sikt sine nettsider.
Prosjekter finansiert av Forskningsrådet

Hvis prosjektet er finansiert av Forskningsrådet kan NVA hente noe informasjon fra NFRs prosjektbank. Det gjør du ved å søke på enten prosjektleder eller prosjektnavnet.

Opprett ORCID

ORCID er en plattformuavhengig ideell organisasjon. Den brukes av mange forlag, finansieringsorganer og kommersielle tjenester som en tverrplattforms-ID.

Hva kan du bruke ORCID til?
  • Bruk ORCID når du sender inn artikler. På den måten sørger du for at dine publikasjonene tydelig kan tilskrives deg.
  • I ORCID-profilen din kan du liste opp publikasjoner, andre typer arbeid, finansiering, deltakelse i fagfellevurdering, medlemskap i faglige organisasjoner, invitasjoner og utmerkelser - synligheten for hver seksjon kan kontrolleres. Profilen viser ikke publikasjonsstatistikk.
  • Du kan (eller kan være pålagt å) oppgi din ORCID når du søker om finansiering eller publiserer.

Vær oppmerksom på at du ikke skal opprette en ny ORCID-profil dersom du har glemt passordet ditt. Klikk på "Forgot your password or ORCID ID". Kontakt ORCID dersom du ligger registrert med en gammel e-postadresse. 

Åpen publisering
Hvorfor velge Open Access?
  • Open Access gir økt synlighet. Når en publikasjon er fritt tilgjengelig for lesing har den potensialet til å nå mange flere lesere enn forskningslitteratur som er publisert bak en betalingsmur. Publikasjoner man må betale for å lese er bare tilgjengelig for de som har abonnement.
  • Valg av Open Access er også påkrevd. Alle publikasjoner fra USN skal lagres i USN Open for å sikre åpen tilgang.
  • Prosjekter finansiert av Forskningsrådet og EU Alle forskningsresultater som er finansiert med norske midler eller EU-midler skal publiseres åpent. Det kan gjøres ved å publisere i open access tidsskrifter eller laste opp AAM utgaven av artikkelen din i NVA.
Hvordan publisere åpent?
  • Institusjonell rettighetspolitikk for USN sikrer at alle vitenskapelige artikler forfattet av ansatte ved USN kan gjøres åpent tilgjengelig fra publiseringstidspunkt med en Creative Commons lisens.
  • Les mer under Hvor skal du publisere?

Årlige frister

31. januar

USN-frist for registrering av vitenskapelig publikasjoner og opplasting i NVA.

31. januar

USN har en fastsatt frist for registrering av vitenskapelige publikasjoner og opplasting i det nye nasjonale vitenarkivet (NVA). Det er viktig at forskere overholder denne fristen for å sikre korrekt rapportering og tilgjengeliggjøring av forskningsresultater. Du kan lese mer om hvordan du registrerer publikasjoner i NVA på våre sider.

Les mer

30. november

Nasjonal frist for å foreslå nye publiseringskanaler på nivå 1.

30. november

Har du, eller kommer du til å publisere vitenskapelig, må du sjekke om forlaget eller tidsskriftet er med på listene over godkjente vitenskapelige publiseringskanaler. Er ikke forlaget/tidsskriftet med på listene, må du melde det inn for vurdering. På kanalregisteret sine sider kan du lese mer om hvordan du går frem.

Les mer