Det finnes mange gode råd og tips til hvordan man kan få bukt med prokrastinering, dvs. konkrete strategier som gjør det lettere å unngå å utsette ting som er viktig for deg. Få hjelpen du trenger på dette webinaret.
Her er noen råd til deg som vil komme i gang med en gang:
-
Lær deg tidsplanlegging og forhold deg aktivt til den.
-
Planlegg dagen din! Lag en god struktur som passer for deg. Jobb i tidsrommene du skal jobbe og nyt pausene du har planlagt!
- Lag deg delmål – del opp oppgavene i flere små mål og ta et av gangen. På denne måten kan du unngå at det føles for overveldende.
- Fjern distraksjoner! Du kan skru av internett, legge bort mobilen og andre ting som distraherer deg. Belønn deg heller med dette i pausene du har planlagt.
- Har du for mange jern i ilden? Tiden strekker ikke til. Prioriter!
- Delta på undervisning og oppsøk andre. Vær aktiv!
- Prokrastinering smitter: Bli enig i gruppa eller med den du jobber med - hva er tidsfristene?
- Lag god stemning i kollokviegruppa og hei på hverandre!
- Lag dine egne tidsfrister!
- Belønn innsatsen din og ikke resultater.
Personlige råd:
- Vær ærlig med deg selv og ikke løp fra kravene – you fix!
- Utvid lesesalstoleransen din! Tål stillheten og uroen som kan dukke opp!
- Aksepter de vanskelige følelsene. Det å lære seg nye fag kan være en krevende og vanskelig prosess. Man kan kjenne på frustrasjon, håpløshet og liten tro på egen mestring, men ikke flykt. Godta at det kan være vanskelig. Det ligger vekst i utfordringer.
- Får du tanker om at du ikke er god nok er det mest sannsynlig tankevirus. Dine negative tanker om deg selv, sier ingenting om dine evner og ressurser. Ta sjansen på å stole på deg selv.
- Usikker? Tanker er bare tanker. Du ER ikke tankene dine.
- Tål utfordringen: det ligger mye vekst i utfordringer og av og til trenger vi å gutse til!
- Tren på tålmodighet og oppmerksomhet: Aksepter at det kan være nødvendig å trene opp sin egen tålmodighet og oppmerksomhet når du leser. Se på dette som en del av det å studere. Utsetter jeg fordi jeg føler meg nedkjørt, engstelig eller nedfor? Prøv å sorter hvorfor du har det slik. Snakk med en venn. Skriv ned!
- Tenk mer på hvordan det vil være å lykkes: Se for deg hvordan det vil være å få den karakteren du ønsker deg. Hva hindrer deg i å lykkes? Dette vil fortelle deg hva du må gjøre for å nå målene dine.
- Søk anerkjennelse: Be om tilbakemelding hos veileder eller en medstudent.
- Kom i gang! Å komme i gang gir en god følelse av mestring og vil sannsynligvis føre til at bekymringene dine reduseres. Kanskje oppgaven føles lettere når du først har begynt? Bruk «Ingenting-annet-metoden».
- Ha fokus på din egen læringskurve. Hvem sammenligner du deg med? Ikke gjør det vanskeligere for deg selv ved å sammenligne deg med de beste i kullet ditt eller den flinkeste i vennegjengen. Alle har hvert sitt utgangspunkt.
- Sørg for å få nok søvn! Lag gode vaner og legg deg og stå opp til samme tidspunkt i perioder hvor du skal være produktiv.
- Varier innlæringsmetodene dine. Diskuter med noen, lag tankekart, tenk på hva du har lært mens du går tur, repeter til deg selv, fortell til noen andre, test deg selv med spørsmål, hør på en podkast om temaet. Her er det mange muligheter. Finn variasjonen som passer for deg.
- Utsetter jeg fordi jeg er impulsiv? Vær obs på egen impulsivitet. Analyser og finn ut – når er det jeg endrer planen?
- Utsetter jeg fordi jeg mangler motivasjon til å holde på med faget jeg har valgt? Ikke glem hvorfor du valgte dette studiet. Husk på hva som motiverte deg for dette valget og hva du ønsker å oppnå. Kan du bruke dette som en drivkraft?
- Bruk «Ingenting-annet-metoden» for å komme i gang.
Viktigst av alt
Husk:
- Hold fast i det du har lært om prokrastinering og ta det i bruk.
- Se på prokrastinering som et problem som du faktisk kan gjøre noe med!
- Sett bokmerke på denne teksten og bruk den når du trenger den!