Du kan bruke kilder på to måter:
• Direkte, ved å bruke ordrette sitater.
• Indirekte, ved å gjengi med egne ord noe du har lest i en fagtekst.
I begge tilfellene er du nødt til å oppgi hvor du har opplysningene fra. Hvis du ikke oppgir kildene du har brukt, vil dette bli oppfattet som plagiat, og du risikerer å få oppgaven underkjent på grunn av fusk.
Hver gang du viser til en kilde skal dette komme til syne i teksten din i form av en kildehenvisning. Denne består oftest av navn på forfatter, publiseringsårstall og eventuelt sidetall. Denne kildehenvisningen skal hentes opp igjen i litteraturlisten, hvor du skriver mer utfyllende informasjon om kilden. Dette er fordi at den som leser oppgaven din enkelt skal kunne finne frem til hvor du har hentet opplysningene.
Det finnes ulike bibliografiske stiler for hvordan man utformer referansene i teksten og litteraturlisten. Ofte får du beskjed om hvilken stil du skal bruke fra lærer eller i oppgaveteksten. Det er viktig at du følger den valgte bibliografiske stilen konsekvent gjennom hele teksten. Dette arbeidet kan forenkles ved å bruke et referanseverktøy.
Ressurser som forklarer referering av kilder:
- Kildekompasset. Eksempler på referering av ulike typer kilder og hvordan du setter dem opp i en litteratur-/referanseliste. Informasjon om kildekritikk og lovgivning. Utviklet av USN, UiA og UiS. OBS! Hvis Kildekompasset er ute av drift, finnes en tidligere versjon her.
- Søk & skriv: Hvordan referere. Hvordan du kan søke, lese, skrive og referere. Utviklet av HVL, NHH, UiB og UiS.
- VIKO: Bruke og referere til kilder. Hjelp til blant annet informasjonssøking og oppgaveskriving. Utviklet av NTNU.