Keenious

Keenious er et anbefalingsverktøy basert på kunstig intelligens, som på bakgrunn av en analyse av din egen tekst anbefaler vitenskapelige artikler. Dette foregår enten via nettleser eller via et tillegg i Word.

Keenious foreslår artikler basert på din egen tekst, eller en PDF som du laster opp. Det kan brukes i nettleser, eller som et tillegg i Microsoft Word eller i Google docs. Keenious bruker data fra OpenAlex for å genere forslagene. OpenAlex er et åpent arkiv over forskningsarbeider som du kan lese mer om her. Du kan bruke norske tekster for å få forslag fra Keenious, men disse vil ofte være på engelsk på grunn av dekningen i OpenAlex.

Slik ser det ut i fanen i Word:

Ofte stilte spørsmål:

Hvordan kan jeg skaffe meg Keenious?

Ved å fylle ut et nettskjema her kan du få programtillegget i din Word. Ellers kan du bruke det i din nettleser her.

Hvordan bruke Keenious?

Har du en tekst i Word kan du bruke denne for å få forslag til fagfellevurderte arbeider, hovedsakelig artikler, basert på det du selv har skrevet. Dette gjør du ved å åpne Keenious-fanen og trykke «Explore using text». I forslagslista kan du trykke på en tittel for å lese sammendraget og se om du har tilgang til teksten i sin helhet via «Check USN Access»-knappen. Man kan også se hvilke Topics (emneord) som har blitt satt på artikkelen.

For å kopiere referansen kan du trykke på hermetegnene øverst på artikkelen. For å markere den som din favoritt, kan du trykke på stjernen på toppen av artikkelen. Dette krever at du er pålogget med en Keenious-bruker.

Les Keenious sine egne søketips her.

Når bør jeg bruke Keenious?

Dette verktøyet kan være nyttig dersom du er i starten av skrivingen, og vil bli kjent med et fagområde. Her kan du lese mer om de emnene (Topics) som blir foreslått, og utforske artikler som er skrevet på temaet. Dersom du er i slutten av en skriveprosess kan dette også være en nyttig ressurs. Du kan blant annet markere avsnitt som du ønsker litt mer stoff på, og se om det dukker opp noe du ikke allerede har oppdaget i dine litteratursøk.

Dette skal kun fungere som et verktøy i tillegg til søk i Oria og databaser. Det er fortsatt nødvendig å utføre søk selv, basert på ord og synonymer du finner i din problemstilling. Denne prosessen er viktig for å bli kjent med ditt fagområde, og det er her du vil finne flesteparten av dine kilder. Keenious er ment som et supplement til denne prosessen, og som et verktøy for å hjelpe deg på veien. 

 

Tips og triks

I trefflista kan du trykke på “Filters” for å sette avgrensning på år. I trefflista kan du også velge fanen “Topics”. Her kan du lese kort om de emneordene som beskriver artiklene i trefflista.  

Dersom det er noen spesielle avsnitt du ønsker å fokusere på, kan du markere teksten. Under søkeboksen i Keenious vil det stå “Highlighting text”, og du kan da trykke på søkeknappen på nytt for å generere anbefalinger som vektlegger den markerte teksten.

Når du klikker på en artikkel, så kan du scrolle ned for å se “Similar articles”, altså artikler som ligner på den du allerede har klikket deg inn på. 

 

Keenious hjemmefra

For å kunne logge på Keenious.com hjemmefra må du aktivere SetProxy. Det er lurt å skru den av igjen når du er ferdig å bruke Keenious, for den kan skape problemer med tilgang til andre digitale ressurser hjemmefra.