Søking etter faglig litteratur kan være tidkrevende. Søkingen blir mer effektiv når man bruker noen søketeknikker og vet hvilke kilder som finnes. Ha det mest mulig klart hva du leter etter før du søker. Skriv ned relevante ord og navn. Bruk pensum, ordbøker og leksika for å få en rask oversikt over temaet og for å finne presise søkeord. Husk at mye faglitteratur er på engelsk. Vær sikker på at du staver riktig! Er du usikker, eller søker på lange ord eller navn, bruk trunkeringstegnet * Eksempel: søk på mark* gir treff på ord med bokstavrekken før trunkeringstegnet (marked, markedsføring, marketing osv.)
Googlesøk gir et raskt resultat, men det kan være vanskelig å vurdere hva på trefflisten som bør velges, og hvorfor. Bibliotekets databaser er et trygt utgangspunkt for å lete etter fagstoff av høy kvalitet. Bruk litt tid på å sette deg inn i den valgte databases søkefunksjon. Da er du sikrere på å finne det du vil ha.
Oria søker i norske fag- og forskningsbiblioteks ressurser: bøker, e-bøker, tidsskrifter, artikler, studentoppgaver, musikk, filmer m.m. Den gir oversikt over hva som finnes og hvor det er. Oria inneholder linker til fulltekstmateriale som finnes digitalt. For utvidet søking, huk av Inkludér materiale ditt bibliotek ikke har tilgang til i Orias høyremeny. Bruk bestillfunksjonen om du ønsker artikkelkopi. Du kan lagre søkene dine (video).
Nyttig når du søker
- Hva er kildekritikk? Hvordan du vurderer kilder til akademiske tekster (veiledning fra Kildekompasset)
- Slik finner du gode kilder til oppgaven (Lydfil fra UiS, HiØ, Nord)
- Hvorfor er metode så viktig? Om kvantitativ og kvalitativ metode (Lydfil fra UiS, HiØ, Nord)
- Oria (veiledning fra Unit)
Spørsmål?
Finner du ikke det du trenger, eller synes det er vanskelig å vite hvordan du skal søke, ta gjerne kontakt med oss for hjelp og veiledning: