E-bøker

E-bøker

Hvordan bruke e-bøker fra Universitetsbiblioteket. Nederst på siden finner du aktuelle baser med e-bøker.

Finne e-bøker
Med Universitetsbiblioteket har du tilgang til hundretusener av e-bøker. Du finner dem ved å søke i vår søketjeneste Oria (filtrere på bøker/e-bøker under avansert søk eller i høyre kolonne på trefflisten), eller ved å gå direkte til e-bokbasene nederst på denne siden.
Tilgang til e-bøkene får du via USNs nettverk, eller ved å logge inn med brukernavn og passord dersom du befinner deg utenfor campus.

Bruke e-bøker
Du kan lese e-bøker direkte i din nettleser, eller laste dem ned til din PC/MAC eller mobile enheter og lese dem offline. Hvis du laster ned en e-bok så er den tilgjengelig i en avgrenset periode.
E-bøkene kan som regel leses av flere brukere samtidig, men det finnes også e-bøker som kun kan leses av en eller få brukere om gangen. Dersom du ikke får tilgang til e-boka du ønsker å låne kan den allerede være i bruk. Prøv da å lån den senere.  

Flere e-bokleverandører tillater at du laster ned hele e-boka, men det kan også være restriksjoner på antall sider eller kapitler. For å laste ned e-bøker må du hos noen leverandører opprette egen profil. Dette er gratis. For nedlastning til mobile enheter må du ofte installere et leseprogram som f. eks Adobe Digital Editions.

Utskrift av e-bøker
Det er mulig å gjøre utskrift fra flere av USNs e-bøker, men det varierer hvor mye du kan skrive ut. Det er den enkelte e-bokleverandøren som setter betingelsene, og systematisk utskrift er ikke tillatt.

Hvorfor får jeg ikke tilgang til e-bøkene?

 • Du befinner deg utenfor USNs campusområder og er ikke logget inn med Feide-innlogging for USN.
  • De fleste lenker til ebøker vil da gi deg Feide-innloggingsskjermbilde (USN EZproxy) der du kan logge inn med samme brukernavn / passord som du bruker til Canvas mm.
  • Alternativt kan du logge inn i Oria med Feide og sjekke at navnet ditt blir synlig øverst i høyre hjørne.
  • Nettleser eller nettverksinnstillinger kan virke inn. Se løsninger for vanlige problemer med tilgang.
 • Noen e-bøker kan bare lånes av én eller få personer om gangen. Dersom e-boken er utlånt, vil du få beskjed om at den er i bruk. Prøv igjen senere.
 • Når lånetiden på e-boka har gått ut er den ikke lenger tilgjengelig for deg. Du må laste den ned på nytt for en ny periode.
 • Vi har ikke tilgang til e-boka lenger, eller boken tilhører et annet biblioteket. Kontakt oss.
 • Du er ikke student eller ansatt ved USN. E-bøkene våre er bare tilgjengelig for våre studenter og ansatte. 

 

Baser med e-bøker:

Hjelp til søk?

Les mer om søk etter bøker eller kontakt ditt campusbibliotek.

Finner du ikke det du leter etter?