Fulltekst-hjelp

Det kan være mulig å skaffe fulltekst av artikler selv om du ikke finner fulltekst i første omgang.


1. Søk i Oria
Oria er USNs hovedkilde for å finne artikler. Noen ganger kan det hende du må gå en omvei via tittel på tidsskriftet og et nytt søk inne i databasen der det digitale tidsskriftet ligger. 

2. Søk etter artikler på nettet
Søk etter artikler via Google Scholar og bruk «plug-ins» (utvidelser) til nettleseren som viser deg hvor du evt finner åpne versjoner av en artikkel (disse verktøyene lastes ned og installeres i nettleseren din).

Vi anbefaler disse «plugins»'ene:

Open Access Button er en plugin til nettleseren som som registreer når folk kommer til en artikkel gjemt bak en betalingsmurOpen Access Button (for Chrome, Firefox og Safari):
Verktøy for å finne gratisversjoner av artikler, samt å spørre artikkelforfattere om de kan publisere en låst artikkel i et Open Access-arkiv.

 

 

Endnote ClickEndNote Click (før: Kopernio) (for Chrome og Mozilla Firefox):
Gir raskere tilgang til fulltekst. Dersom USN har tilgang eller artikkelen ligger i et Open Access-arkiv, finner EndNote Click PDF-versjonen av artikkelen automatisk. Opprett en brukerkonto og velg USN som institusjon. Når du åpner en artikkel på nett finner du EndNote Click-knappen dersom vi skal ha tilgang til artikkelen.

3. Ta kontakt med biblioteket
Artikler som ikke er fritt tilgjengelige og som biblioteket ikke har i sine samlinger, kan kanskje skaffes fra andre bibliotek i Norge og i utlandet. Ta kontakt med ditt lokale bibliotek.

4. Spørre forfatteren(e)
Forskere kan som regel dele artikler med hverandre (avhenger av avtalen de har med forlagene) selv om artiklene ikke er åpent tilgjengelige - såkalt ‘scholarly sharing’. Send gjerne forfatteren en epost – de fleste deler gladelig artiklene med andre.

5. Siste utvei: kjøpe enkeltartikler
For forskere med egne forskningsmidler kan dette være siste utvei for å skaffe en artikkel.

 

Øvrige anbefalte vitenskapelig arkiv og søketjenester

ORIA - USNs søketjeneste for vitenskapelig materiale. Inneholder også åpent tilgjengelige ressurser.


Google Scholar - Googles søkeindeks for vitenskapelig innhold på internett er den mest omfattende søketjenesten for vitenskapelig litteratur i dag.

BASE –  er en av verdens største søketjeneste søketjeneste fra for vitenskapelig materiale. Den er drevet av Bielefeld Universitetsbibliotek. 60% av all litteraturen som er indeksert der er åpent tilgengelig (open access). 

 

Kontakt biblioteket

Artikler som ikke er fritt tilgjengelige og som biblioteket ikke har i sine samlinger, kan kanskje skaffes fra andre bibliotek i Norge og i utlandet gjennom fjernlånstjenesten. Dette er gratis for studenter og ansatte på USN. Ta kontakt med ditt campusbibliotek.