Hvordan finne fulltekst når det er vanskelig å finne det?

Det kan være mulig å skaffe fulltekst av artikler selv om du ikke finner fulltekst i første omgang.

I mange tilfeller må du logge inn med Feide for å få tilgang til ressursene våre. Men i noen tilfeller har ikke USN tilgang til innholdet og da fungerer ikke dette heller. Hva gjør du da?

1. Søk i Oria eller i Google Scholar for å se om du finner lenke til fulltekst.

2. Søk i Oria etter artikler. Finner du ikke fulltekst kan du be biblioteket skaffe fjernlån

3. Det finnes flere verktøy for å finne manusversjoner (grønn open access) av artikler publisert i abonnementstidsskrift. Unpaywall og Open Access Button har nettleserutvidelser som automatisk lenker til manusversjoner når det finnes.  

4. Spørre forfatterne: Forskere kan som regel dele artikler med hverandre (avhenger av avtalen de har med forlagene) selv om artiklene ikke er åpent tilgjengelige - såkalt ‘scholarly sharing’. Send gjerne forfatteren en epost eller spør gjennom nettverk du er medlem i – de fleste deler gladelig artiklene med andre.

5. Spør biblioteket om hjelp. Dersom ingen av disse mulighetene fungerer for deg kan du kontakte biblioteket og be om hjelp.

 

 

Anbefalte søketjenester

ORIA - USNs søketjeneste for vitenskapelig materiale. Inneholder også åpent tilgjengelige ressurser.

Google Scholar - Googles søkeindeks for vitenskapelig innhold på internett er den mest omfattende søketjenesten for vitenskapelig litteratur i dag.
 

Kontakt biblioteket

Artikler som ikke er fritt tilgjengelige og som biblioteket ikke har i sine samlinger, kan kanskje skaffes fra andre bibliotek i Norge og i utlandet gjennom fjernlånstjenesten. Dette er gratis for studenter og ansatte på USN.

Ta kontakt med ditt campusbibliotek hvis du lurer på noe.