Slik finner du kilder til oppgaven din

Glade studenter finner kilder!

Skal du skrive stor eller liten oppgave og må finne kilder som ikke er på pensum? Få hjelp her!

La meg veilede deg i jungelen av kilder. Det er så mye å velge mellom der ute - hvordan vet du at du har funnet riktige eller nok kilder til din oppgave?

Start her

Du kan godt starte med et nettsøk/Googlesøk for å gjøre deg kjent med temaet du har valgt. Her kan du komme over forfatter- og forskernavn og gode søkeord. Disse bør du notere deg og ta med deg videre i søkeprosessen (denne listen vil vokse etterhvert som du gjør søk). Noter deg synonymer på søkeord, forkortelser, om det er ulik staving på engelsk og amerikansk, og det heter noe annerledes på nynorsk, eller om det ble kalt noe annet i gamle dager.

Hold oversikt

Du lager kanskje en liste over aktuelle navn og søkeord, men det kan også være veldig nyttig å ha en søkelogg når du skal sette i gang å søke i ulike databaser. Selv om du ikke nødvendigvis må levere inn denne, så er det for at du skal slippe å gjøre søkearbeidet to ganger hvis du glemmer at du allerede har gjort søk i en database. Skriv litt lure notater til deg selv i loggen også, som å notere hvilken kombinasjon av søkeord som var best, hva du vil huske å søke på neste gang, eller om det er en treffliste du vil utforske grundigere.

Valg av kilder

Nå må du velge hva slags kilder som best vil besvare din problemstilling. Skal du vise en historisk fremstilling av noe, så må du kanskje grave litt i arkiv og bøker for å se hvordan ting var før. Kanskje litt gammel statistikk også. Eller sammenligne med statistikk i andre land.

Hvis du vil aktualisere oppgaven din og belyse hvordan temaet omtales i media i dag eller gjennom tidene, så kan du benytte deg av avisartikler. Vår base ATEKST inneholder artikler fra utallige aviser.

Inspirasjon til din problemstilling kan ha kommet fra tidligere fag, forelesninger og pensum. Gå tilbake og se hvilke bøker og artikler som du syntes var spennende, og se om forfatterne har skrevet noe nytt om emnet. Eller sjekk den nyeste utgaven av tidsskriftet som artikkelen kom ut i; kanskje det er noe nytt og spennende å finne der.

Mange har også fått tips fra veileder, fra arbeidsplassen eller ved et internship eller i praksis om hva de burde lese og forske på. Søk om bøkene og forfatterne i Oria for å se alt de har skrevet om emnet.

Søketips i Oria

Frasesøk:

Anførselstegn rundt to eller flere ord gjør at man søker på denne frasen. Ordene må da stå i akkurat den rekkefølgen.

Eks: «Det norske samfunn», gir kun treff der hvor ordene Det norske samfunn, står i akkurat den rekkefølgen.

Trunkering:

Bruker et tegn for å erstatte ett eller flere tegn. I Oria, og i flere databaser, er trunkeringstegnet: *
Når du trunkerer, søker du på stammen av et ord, som da kan ha mange endelser i trefflisten.

Eks: Samfunn*
-gir treff på samfunn, samfunnsansvar, samfunnshus, samfunnsfag osv.

Her finner du flere søketips i Oria.

"Hvor mange databaser bør jeg søke i?"

Dette er et spørsmål vi bibliotekarene ofte får. Hva er svaret? Svaret er ikke et tall, men heller:

  • nok til at du kan oppnå objektivitet
  • at du har fått en grundig forståelse av temaet
  • bra nok grunnlag til å være kildekritisk

Hva er den beste databasen?

Godt spørsmål! Dette vil variere etter hvilket fag du tar. Vi har vært så lure at vi har sortert databasene etter de ulike fagområdene, så slipper du å scrolle deg gjennom så mange.