1. Søk etter artikler på nettet
Søk slik du er vant til og bruk «plug-ins» til nettleseren som viser deg hvor du evt finner åpne versjoner av en artikkel (disse verktøyene lastes ned og installeres i nettleseren din).
Vi anbefaler disse verktøyene til nettlesere:
Unpaywall (for Chrome og Firefox):
Verktøy som evt leder deg til en evt åpen utgave av den artikkelen du ønsker å se på.
Open Access Button (for Chrome, Firefox og Safari):
Verktøy til å finne åpne versjoner av artikler, samt å sende henvendelser til artikkelforfattere om å egenarkivere en låst artikkel i et åpent faglig- eller institusjonelt arkiv.
Kopernio (for Chrome, Firefox og Opera):
Virker sammen med USNs proxyserver for å finne forskningsartkler vi abonnerer på og finner i tillegg fulltekst fra open access arkiv. Dersom USN har tilgang finner Kopernio PDF-versjonen av artikkelen automatisk. Lag en bruker hos Kopernio og velg USN som institusjon.
2. Kontakt artikkelforfatter eller andre forskere
Forskere kan som regel dele artikler med hverandre (avhenger av avtalen de har med forlagene) selv om artiklene ikke er åpent tilgjengelige - såkalt ‘scholarly sharing’. Send gjerne forfatteren en epost – de fleste deler gladelig artiklene med andre. I de sosiale forskernettverkene ResearchGate og Academia.edu kan du også enkelt sende henvendelser om kopier av artikler.
3. Ta kontakt med biblioteket
Artikler som ikke er fritt tilgjengelige og som biblioteket ikke har i sine samlinger, kan kanskje skaffes fra andre bibliotek i Norge og i utlandet. Ta kontakt med ditt lokale bibliotek.
4. Kjøpe artikler
De fleste forlag tilbyr muligheten for å kjøpe artikler som er i abonnementstidsskrifter. Dette dekkes av egne forskningsmidler.